ALS Hastalığında Nasıl Beslenmek Gerekir?
ALS hastalığında sağlıklı ve yeterli beslenme hastalığın seyrini olumlu yönde değiştirir.
ALS Hastalığı
ALS hastalığında bağışıklığı güçlendirecek besinlerin tüketilmesi ve gün içinde yeterli besin alınması sağlanmalıdır. Kas dokusu ve kilonun korunması önemlidir; bu nedenle protein, vitamin-mineral ve enerji içeriği yeterli olan sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Fazla kilo kaybı yaşanmaması için bitkisel yağlarla ve süt-et grubu, tam tahıl grubu ve meyve grubu olan besinlerle enerji ihtiyacının karşıladığı sağlıklı bir beslenme programı uygulamak gerekir.
ALS hastalığında, kilonuzu her hafta tartılarak takip etmelisiniz. Eğer kilo kaybının hızlandığını fark ederseniz, kalori içeriği yüksek yiyecekleri beslenme programınıza dahil etmeli ve diyet için diyetisyen yardımı almalısınız. Yutma güçlüğü yaşamaya başladıysanız, diyetisyenin önereceği miktarlarda medikal beslenme destekleri ile kalori alımını artırabilirsiniz.
ALS Hastaları için Beslenme Önerileri
- Ana ve ara öğünlerde tam tahıl grubu içinde yer alan tahıllı ekmek çeşitlerinden (tam buğday, çavdar vb.) 2 dilim tüketin.
- Hem kalori alımınızı dengelemek hem de sağlıklı ve yeterli beslenmek için, her gün kahvaltınıza 1 tatlı kaşığı pekmez veya bal ekleyin.
- Yeterli protein alımını sağlamak için ana öğünlerde en az 2 porsiyon et grubu besin tüketin. (2 dilim peynir, 2 köfte kadar kırmızı et - tavuk, 2 adet yumurta vb.)
- Vücut direncinizi artırmak için, haftada 2 defa 200 gram sardalya, somon, ton balığı gibi omega-3’ten zengin balıkları tüketin.
- Kemik ile kas dokunuzu korumak için, her gün en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketin.
- Sağlıklı ve yeterli beslenmek için her gün 3-4 porsiyon meyve tüketin ve meyve çeşitlerinden yumuşak ve posa oranı yüksek olanları tercih edin.
- Bağışıklığınızı güçlendirmek için ara öğünlerde 1 porsiyon yağlı tohum tüketin. (2 adet ceviz, 7-8 adet fındık/badem, 1 tatlı kaşığı keten tohumu vb.)
- Sağlıklı ve yeterli beslenmek için ana yemeklerde 1 porsiyon sebze yemeği veya salata tüketin.
- Yutarken güçlük oluşuyorsa, pişirme yöntemlerini değiştirerek daha yumuşak ve sıvı yemekler hazırlayın.
İlk yorumu sen yap