Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Kanser Hastalığında Beslenme Nasıl Bir Rol Oynuyor?
ayse acar 14.10.2014 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kanser Hastalığında Beslenme Nasıl Bir Rol Oynuyor?

Kanser hastalından korunmak için ilk kural: Sağlıklı beslenmek

Kanser Hastalığında Beslenme


Kanser çağımızın en çok korkulan hastalıklarından biri olup, etrafımızdaki her 10 kişiden en az 3’ünde görülmektedir. Sürekli geliştirilen ilaçlara ve tedavilere rağmen, kanserin kesin nedeni maalesef bulunamamıştır; ancak kanser oluşumunda yaşam şartları, kalıtsal özellikler ve beslenme alışkanlıkları etkilidir.

Kanser hastalığında vücut direnci de düşmekte ve buna bağlı olarak kişi enfeksiyonlara açık hale gelmektedir. Hastalık esnasında kimi hastalar normal beslenme sürecine devam edebilirken, kimi hastalarda da beslenme problemleri ortaya çıkar, bu nedenle daha özenli bir beslenme şekli uygulamak gerekir. Örneğin tedavi esnasında bazı hastaların iştahı kesilmekte ve mide bulantıları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda da doğal olarak gıda alımı düşebilmektedir. Bu sebeple, beslenme programında hastanın gıda alımını olumlu etkileyecek ve vücut direncini en yüksek düzeyde artıracak gıdaların tercih edilmesi gerekir.

 

 

Kanser Hastalığında Hangi Besinler Tercih Edilmelidir?


Kaliteli protein kaynakları, sebze ve meyvelerden gelen doğal vitamin ile mineraller vücutta daha rahat metabolize olabilmekte, aynı zamanda bu besinlerin tüketimiyle kanser tedavisinde önemli bir yeri olan posa da kaliteli bir şekilde vücuda alınmış olmaktadır.

Ayrıca antioksidan meyve ve sebzeler de zararlı etkileri olan maddeleri vücuttan uzaklaştırmakta etkilidir. Ahududu, nar, böğürtlen, çilek, greyfurt, kivi bu antioksidan meyvelerden olup vücudun toksik ögelerden arınmasında yardımcı olurlar. Elbette bu meyveleri de beslenme uzmanının önerdiği ölçülerde tüketmek daha faydalı olacaktır.

Kansere zemin hazırlayan yüksek ısıda pişirilmiş yağlı et ve sakatatlardan, hazır beslenme ürünlerinden ise olabildiğince kaçınmak ve stres faktörünü minimum seviyeye indirebilmek kansere yakalanma riskini azaltabilmektedir.

Ağır yağlı besinler, hava kirliliği gibi etmenler de kansere sebep olan “serbest radikal” adını verdiğimiz maddelerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu durumlar da kanserin ortaya çıkmasını ve vücutta yayılmasını kolaylaştırır. Yukarıda da bahsedildiği gibi, günlük beslenme programında yer alacak antoksidan sebze ve meyvelerle bu zararlı etkenleri en düşük seviyeye ç ekmek mümkündür. Böylece beslenme programını düzenleyerek kanserin zararlı etkilerinden uzak kalınabilir.

 

 

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir