Kilo Alma Diyeti ve Kilo Almak İsterken En Sık Yapılan Hatalar
Kilo almak kilo vermekten daha zor.
Kilo almanın her zaman kilo vermekten daha kolay olduğunu düşünürüz. Aslında diyeti-nasil-planlanir">kilo almak isteyen bireylerin işi, düşündüğümüzün aksine kilo vermek isteyenlere göre biraz daha zor olabilir. Kilo almak isteyenlerin, günlük kalori ihtiyaçlarının üzerinde bir enerji alımı sağlamaları gerekir ve bu noktada kişilerin sabırlı ve kararlı olmaları çok önemlidir.
Kilo Almak İçin Ne Yapmalı?
Diyetisyenler olarak, kilo vermek veya kilo almak için diyet yaparken bize başvuran danışanlarımızdan alışkanlıklarını değiştirmeye açık olmalarını bekleriz. Çünkü kilo değişimi ancak alışkanlıkların değişmesiyle sağlanabilir.Örneğin sadece tek öğünde çok fazla kalori tüketerek kilo almaya çalışıyorsanız, bu doğru ve sağlıklı bir davranış olmadığı için kalıcı bir şekilde hedefinize ulaşmanız mümkün olmaz. Bu durumda mevcut düzeninizi değiştirmeniz ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemeniz gerekir.
Ancak kilo alma diyeti uygulamaya başlamadan önce ilk aşamada doktorunuza danışarak kilo almanızı engelleyen veya zorlaştıran bir sağlık sorununuzun olup olmadığını anlamalısınız. Örneğin sindirim sistemi bozuklukları, metabolizmanın hızlı çalışmasına neden olan hipertiroidi gibi hormonal hastalıklar, bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları, kilo alma korkusu ve psikolojik rahatsızlıklar ile buna bağlı iştah kesilmesi gibi durumlar, fazladan kalori alımı gerçekleşse bile kilo almayı önleyebilir.
Kilo Almak İçin Çabalarken Yapılan 8 Yanlış
1. Öğün atlamak: Ana öğünleri atlamak ve ara öğün yapmamak, diyet sırasında yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Kilo almak istiyorsanız yeme isteğinizi artırabilmek için ana ve ara öğünlerinizi düzenli olarak yapmalısınız.
2. Yemekle birlikte sıvı tüketmek: Yemeğe başlamadan önce veya yemek sırasında sıvı tüketmek zaten hacmi küçük olan midenizi doldurur ve daha az besin tüketmenize neden olur. Bu nedenle içeceğinizi yemeğin sonunda tüketmelisiniz.
3. Çok yavaş yemek yemek: Yemeğe başladıktan sonra 15-20 dakika içinde tokluk hissi oluşur. Çok yavaş yemek yediğinizde, doygunluk hissi oluşana kadar geçen sürede alacağınız kalori gerekenden daha az olur.
4. Yemeğe çorba ile başlamak: Midenizi çorba ile doldurarak doyma hissinin daha çabuk oluşmasına sebep olur. Bu durumda asıl kalorili olan ana yemeği yemeniz zorlaşır.
5. Salatayı yemeğe başlarken tüketmek: Kilo vermek isteyenlerin aksine, kilo alma hedefiniz varsa salatayı ana yemeği yedikten sonra, en sona bırakmalısınız. Böylece hem fazladan kalori alabilir, hem de midenizin hacmini genişletebilir ve ilerleyen zamanlarda daha fazla besin tüketebilirsiniz. Salatanızda çeşitli soslar kullanmak da daha fazla kalori almanıza yardımcı olacaktır.
6. Hacmi büyük ve kalorisi düşük yemekler tüketmek: Bunun yerine sağlıklı soslar eklenmiş veya 2 besin grubu birleştirilip kalorisi artırılarak hazırlanmış yemekleri tercih edebilirsiniz. Örneğin öğününüzde kıymalı veya makarna">peynirli makarna gibi yemeklere daha çok yer verebilir ve daha yüksek miktarda kalori alabilirsiniz.
7. Çok yağlı besinler tüketmek: Kilo almak için kızartma veya yağ içeriği yüksek olan besinler tüketmek çok doğru olmaz. Yağlar midede daha uzun süre kalarak tokluk sürenizin uzamasına yol açarlar. Bu nedenle fırın, ızgara veya buğulama yöntemiyle pişirilmiş yemekleri tercih etmelisiniz.
8. Ara öğünlerde sadece meyve yemek: Meyveler yüksek lif oranına sahip olup midede şişkinlik oluştursalar da, diyet yaparak kilo almak için aynı hacimde ama daha yüksek kalorili ara öğünler tercih etmelisiniz. Örneğin kabak tatlısı üzerine ceviz ilave edebilir veya sütlü tatlılara ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ekleyebilirsiniz. Evde hazırlayacağınız cevizli kek ve 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu da iyi bir ara öğün alternatifi olacaktır.
İlk yorumu sen yap