Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
"Kilo Vermek İstiyorum Ama Olmuyor" Diyenler İçin Tüyolar
Gökçegül Er 22.10.2013 4 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

"Kilo Vermek İstiyorum Ama Olmuyor" Diyenler İçin Tüyolar

Kilo vermek istiyorum ancak bir türlü başaramıyorum üstelik bu kadar uğraşmama rağmen kilo alıyorum diyen birçok kişiyle karşılaşmışsınızdır. Bazılarının insülin direnci, hipotiroidi gibi kilo verme sürecini uzatan fizyolojik bozuklukları olsa da bu kadar çok kilo kontrolü konusunda başarı sağlayamayan kişinin olması sadece buna bağlı değil.

"Kilo Vermek İstiyorum Ama Olmuyor" Diyenler İçin Tüyolar

Kilo vermek istiyorum ancak bir türlü başaramıyorum üstelik bu kadar uğraşmama rağmen kilo alıyorum diyen birçok kişiyle karşılaşmışsınızdır. Bazılarının insülin direnci, hipotiroid gibi kilo verme sürecini uzatan fizyolojik bozuklukları olsa da bu kadar çok kilo kontrolü konusunda başarı sağlayamayan kişinin olması sadece buna bağlı değil. Dengeli beslenme nedir? Kilo verme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kilo verme sürecinde başarı sağlanamamasına neden olan olası nedenler nelerdir? Bu soruların cevapları bu süreçte size yardımcı olabilir.

Kilo Vermek İstiyorum Diyenlere Diyetisyen Önerileri

  1. Diyet listesi kişiye özel olmalıdır. Diyet listesi kişinin alışkanlıklarına uygun planlanmadığı takdir de yaşam tarzı olarak benimsenemiyor ve sonuç olarak diyet bırakılıp yanlış uygulamalara geri dönüş yaşanıyor. Diyetin alışkanlıklarınıza uygun olmadığını düşünüyorsanız bu durumu mutlaka diyetisyeniniz ile paylaşınız. Yaşam tarzınıza uygun olmayan, tek tip besinin önerildiği (sadece et, sadece sebze gibi) kısa zamanda kilo kaybını vaat eden diyetleri uygulamaktan kaçının.
     
  2. Yeterli ve dengeli beslenme nedir? Bu sorunun cevabı aslında en iyi yol göstericidir. Yeterli ve dengeli beslenme, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan tüm besin öğelerinden yeterli miktarlarda alımı niteler. Bunun için tüm besin gruplarından gün içinde tüketim önem kazanmaktadır. Besin grupları; Süt grubu, Et grubu, Sebze ve meyve grubu, Tahıl grubu olmak üzere 4 gruba ayrılır.
     
  3. Su tüketimine özen gösterin. Su, doğal bir iştah kesicidir ve metabolizma hızını artırır. Çay, kahve kafein içeriği nedeniyle vücuttan su atımına neden olur. Dolayısıyla su yerine geçmez.
     
  4. Gerçekçi hedefler belirleyin ve hiçbir şeyin hedefinize ulaşmanıza engel olmasına izin vermeyin. Her zaman olumlu olun ve başaracağınıza gerçekten inanın. Kilo verebileceğine inanan ve bu konuda karamsar olmayan bireylerin kilo verme sürecinde, karamsar bireylere göre daha başarılı olduğu bilinen bir gerçektir. İyimser ve rahat bir tavır hem sizin motivasyonunuzu korumanıza neden olur hem de vücudunuzu stres durumundan korur.
     
  5. Sadece kalori hesabı yapılarak uygulanan diyetler her zaman başarı getirmez. Kalori hesabı elbette önemlidir. Ancak doğru besin seçimi de en az kalori hesabı kadar önemlidir. Örneğin 200 kalori değerindeki bir çi kolata ve az yağlı sebze yemeğini değerlendirelim.  4-5 kare parça çikolata yaklaşık 200 kaloridir buna karşılık  2 tabak sebze yemeği aynı kalori içeriğine sahiptir. Bu iki örneğin doyuruculuğu ve besin değerleri değerlendirildiğinde kilo kontrolünde hangisinin daha doğru bir seçim olduğu anlaşılacaktır.
     
  6. Kahvaltıyı atlamayın ve uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde kahvaltınızı yapmış olmalısınız. Kahvaltı yapan bireylerin yapmayanlara göre kilo kontrolünü sağlamada daha başarılı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.
     
  7. Çok sık tartılmak ve tartıda mucizeler göreceğini beklemekte bireylerin motivasyonunu kaybetmesine dolayısıyla başarılı olamamalarına neden oluyor.
     
  8. Hem az hem de çok uyumak kilo alımına neden oluyor. Yetişkinler için günlük 7-8 saat uyku yeterli olacaktır. Uykunun en verimli olduğu saatler olan 23.00-04.00 arasında uyuyor olmak ve güne erken başlamak yine kilo kontrolünde önem taşımaktadır.
     
  9. İçeceklerin kalorisinin az olduğu ve kilo aldırmadığı düşünülse de bazı içecekler kalori konusunda hamur işiyle yarışır durumda. Örneğin kremalı kahveler, şekerli meşrubatlar, gazlı içecekler. 1 kupa white chocolate mocha 400 kalori, 1 bardak kola 8-10 küp şeker içeriyor.
     
  10. Öğün atlamak kadar, fazla öğün yapmanın da kilo artışına neden olduğu biliniyor. 3 ana ve 2-3 ara öğün yeterli olacaktır. Günde toplam 8 öğünden fazla tüketim kilo verme sürecini sekteye uğratıyor.
     
  11. Spor yapmamak, zamanın olmadığı bahanesini öne sürerek hareketsiz kalmaya devam etmekte diğer bir başarısızlık nedeni.
     
  12. Kendinizi kandırmayın! Sürekli salata yiyorum kilo vermek istiyorum ama kilo veremiyorum diyenler salatanıza ne kadar yağ ilave ediyorsunuz. ’Ama zeytinyağı kullanıyorum’ dediğinizi duyar gibiyim. Zeytinyağının sağlık üzerine faydaları var ama bu onun diğer yağlarla (tereyağ da dahil) aynı kaloriye sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
     
  13. Zayıflama hapları ve çok düşük enerjili moda diyetler ileri dönemde metabolizma hızının düşmesine ve sağlıklı bir diyete rağmen kilo alımına neden olur.
     
  14. Light ürünler de kalori içerir. Light oldukları istediğiniz kadar yiyebileceğiniz algısını oluşturmamalı.
     
  15. Aşırı alkol tüketimi ve yanlış seçimler vücutta yağlanmaya neden olabilir.

Kilo Vermek İsteyenler

Kilo vermek istiyorum ama olmuyor demeden önce tüketimlerinizi gözden geçirin. Dengeli beslenme nedir? Sorusunun cevabını özümseyin ve yaşam tarzınızı bu esası göz önünde bulundurarak şekillendirin. Kilo verme sürecinin başında doktor kontrolünden geçmenizde ve kilo vermenize engel bir durumun olup olmadığını araştırmanızda fayda var.

Yorumlar

Ebru Karaca

Ebru Karaca Ben şekerin zararını bile bile 3-4 gün sonra gene çayıma şeker atmaya başlıyorum.Motivasyon çabuk bitiyor bazılarımızda :(

24.10.2013
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ
Güneş Banu  Kocatepe

Güneş Banu Kocatepe Elinize sağlık nefis bir yazı olmuş, biz diyet yapmaya çalışanlar ne yazıkki diyeti unutup eski alışkanlıklara dönüyoruz.Ben şekerin zararını bile bile 3-4 gün sonra gene çayıma şeker atmaya başlıyorum.Motivasyon çabuk bitiyor bazılarımızda :(

24.10.2013
Yanıtla
yoruma yorum yapan
  PAYLAŞ

İlgini Çekebilir