Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebook twitter linkedin whatsapp mail
Okul Çağında Beslenme
Diyetkolik Diyetisyenim 16.09.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Okul Çağında Beslenme

Ziller Çaldı Okullar Açıldı! Peki çocuklarımız nasıl beslenmeli? Anneler beslenme çantalarına neler koymalı? Okul menülerinde nelere dikkat etmeli?

Okul Çağında Beslenme 4+4+4 eğitim sistemi ile okula başlama yaşının 5,5 olduğu günümüzde, beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları , bu yazımızda ele alacağız.
Okul öncesi eğitimini de göz önüne aldığımızda, bu yaşın anasınıfları için 48 aya, anaokulu için de 37 aya indiği ülkemizde;  çocukların  küçük yaşlardan itibaren beslenmelerini dışarıda gerçekleştirdiği gözden kaçırılmamalıdır. Ebeveynleri olarak, günün büyük bir kısmını kreşlerde geçiren çocuklarımızın beslenmelerinde nelere dikkat  etmemiz  gerektiği konusunda daha bilinçli olmalıyız.
Peki çocuklarımız nasıl beslenmeli? Anneler beslenme çantalarına neler koymalı? Okul menülerinde nelere dikkat etmeli?
 
Kahvaltı Altın Öğün
Kahvaltı sadece okul çağında değil, beslenme açısından her yaşta büyük önem taşıyan bir öğündür. Bu sebeple, beslenme ile ilgili en temel ve en önemli nokta, çocuklara (ta ki katı gıdaya geçtikleri) çok küçük yaşlardan itibaren kahvaltı alışkanlığı edindirmektir. Günün en önemli ve altın öğünü olan diyetkolik.com/cocuk-beslenmesinde-kahvaltinin-onemi/" >kahvaltı, mutlaka evden çıkmadan önce yapılmalıdır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların konsantrasyonlarını artırdığı ve ders performanslarını güçlendirdiği unutulmamalıdır. Günlük alınması gereken enerjinin %20-25’i kahvaltı ile karşılanmalıdır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocuklarımızın kahvaltıda süt ile birlikte yumurta ve peynir gibi protein içeriği yüksek besinleri tüketmeleri gerekir. Pek çok okulda sabah kahvaltısında verilen veya satılan poğaçalar, yağ içeriğinin yüksekliği sebebiyle sağlıksız bir seçenektir. Bunun yerine tüketilecek kepekli kalori/tost">tost+ ayran veya muz + süt iyi bir kahvaltı alternatifidir.
 
Ara Öğünlerde Nelere Dikkat Edilmeli?
Okulların kantin ve kafeteryaları, çocukların ders aralarında uğramadan geçemedikleri ve tamamen kendi iradeleriyle seçim yaptıkları bir yerdir. Her ne kadar, yeni alınan kararlarla, okul kantinlerinin sağlıklı seçenekler sunmasına çalışılsa da, denetimlerindeki güçlük uygulamalarda ihlalleri mümkün kılabilecektir.  Bu da çocukların sağlıksız olsa da daha cazip buldukları çikolata, cips gibi ürünleri tüketmelerine imkan sağlayacaktır.
Peki bunun önlemini nasıl alabilirsiniz? Öncelikle, ileri yaşlarda müdahale edemeyeceğiniz bu durumlar için küçük yaşlarda alışkanlık kazandırmanız gerektiği unutulmamalıdır. Bu sebeple, ilk yıllardan itibaren, çocuğunuzun gün içerisinde tüketmesini istediğiniz besinlere beraber karar verip, beslenme çantasını birlikte hazırlayabilirsiniz. Beslenme çantasında ara öğünlerde tüketebileceği besinlerden kuru meyvelere, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişlere, sevdiği ve tüketmekten hoşlandığı taze meyvelere, evde hazırladığınız kek ve yanında süte yer verebilirsiniz. Okuldan alacağı çikolatalı besinleri evde daha sağlıklı formlarda hazırlayarak çocuğunuzun isteklerini köreltebilirsiniz. En önemlisi günlük veya haftalık verilen okul harçlıkları... Çocuğunuzun okulda alıp tüketeceği besinleri vereceğiniz okul harçlıkları ile kontrol altına alabilirsiniz.
Öğle Yemeğinin Doğru Seçimi
Okulda yenen öğle yemeklerinde alternatiflerin fazla olması öğretmenlere ve velilere düşen görev yükünü arttırmıştır. Çocuklarımıza sağlıklı beslenme konusunda yol göstermemiz ve onları bilinçlendirmemiz gerekir. Kafeteryalarda sunulan alternatifler, daha çok hazır ve hızlı tüketimi hedefledikleri için genelde sağlıksızdırlar. Bunun yerine eğer imkan varsa, okulun yemekhanesinde sulu yemek tüketilmelidir. Eğer imkan yoksa beslenme çantasında öğle arasında çocuğunuzun tüketeceği pratik ama sağlıklı yemeklere yer verebilirsiniz. Akşamdan hazırlanmış ızgara köfteli sandviç+ ayran veya peynirli sandviç ve yanında taze sıkılmış meyve suyu veya ton balıklı sandviç iyi bir öğle yemeği alternatifi olabilir.
Yanlış beslenme alışkanlıkları çocukluk dönemlerinde kazanılır. Kazanılan bu alışkanlıkları doğruları ile yer değiştirmek sanıldığı kadar kolay değildir. Çocuklarımıza doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak önce anne ve babaların sonra da öğretmenlerin en asli görevlerindendir. Çocukluk obezitesi günümüzde giderek artış gösteren bir beslenme hastalığıdır. Çocuğunuzun bu hastalığa yakalanmaması için beslenmesini kontrol altında tutmalı ve çocuğunuza doğru beslenmeyi öğretmelisiniz.

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir