Sağlıklı Zayıflama
Daha önce kilo vermek isteyip bu konuda başarılı olamadıysan, bu durum diyete olan inancını yitirmene sebep olmasın.
Kilo vermenin kiloyu korumaktan daha zor olduğu hepimizin bildiği bir gerçek; özellikle yoğun yaşam tempomuzdan kaynaklanan düzensiz beslenme ve kültürümüzde var olan yemeklerdeki büyük diyette-porsiyon-ve-istah-kontrolu">porsiyon anlayışı bu durumu daha da zorlaştırıyor. Ancak; beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek diyet yaparken sıklıkla karşılaşılan hataları yapmamak ve ideal kilomuza ulaşıp onu koruyabilmek için uygulayabileceğimiz birçok küçük ama etkili yol var.
Genellikle bizi aç ve halsiz bırakan diyetler uyguluyor, kilo verme çabalarımızı boşa çıkaran bir yaşam tarzını benimseyerek sağlıklı zayıflama sürecini olduğundan çok daha zor bir hale getiriyoruz. Ancak aç kalmadan ve kendini kötü hissetmeden de zayıflayabileceğini ve ideal kilona ulaşmak için her şeyin senin elinde olduğunu unutmamalısın.
Sağlıklı Zayıflama Kuralları
Sağlıklı zayıflama konusunda ilk kural: Aldığın kaloriden daha fazlasını yakmalısın. Örneğin, 3,500 kalorinin yaklaşık yarım kilogram yağa eşit olduğunu göz önünde bulundurarak, günlük beslenmenden 500 kalori eksiltirsen bir haftada yaklaşık olarak yarım kilo yağ kaybedebilirsin. (500 kalori x 7 gün = 3,500 kalori)
Sağlıklı Zayıflama Yolunda Uygulanabilecek Öneriler
- Kısa süreli diyetler yapmak yerine, yaşam tarzını değiştir: Şok diyetler uygulayarak kalıcı sonuçlar almak mümkün değildir. Beslenme ve yaşam tarzında yapacağın kalıcı değişiklikler seni ideal kilona ulaştırmanın yanı sıra bu kiloyu korumanda yardımcı olacaktır.
- Çevrenden destek al: Sosyal destek motivasyonunu sürdürmende ve dolayısıyla sağlıklı zayıflama yolunda ilerlemende oldukça etkili olacaktır. İhtiyacın olan motivasyonu sağlamak için kilo verme isteğini ailen veya arkadaşlarınla paylaşabilir, destek gruplarına katılabilirsin.
- Aceleci davranma: Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için haftada 1 kilo vermeyi hedefle. Çok hızlı kilo vermek zihnine ve bedenine ciddi anlamda zarar verir. Ayrıca hızlı bir şekilde kilo verdiğinde, yağdan ziyade vücudundaki kas ve suyu kaybedersin.
- Kendine hedefler belirle: “Yazın o bikininin içine gireceğim.” gibi kısa süreli hedefler yerine "Kendim, ailem, çocuklarım için daha sağlıklı olacağım.” gibi hedefler seni daha çok motive eder. Motivasyonun azaldığında kendine koyduğun hedefleri hatırlayarak, daha ince ve sağlıklı olmanın seni ne kadar mutlu edeceğini düşünebilirsin.
- Kaydettiğin ilerlemeleri yaz: Bir yemek-kilo günlüğü tut ve düzenli olarak tartıldığında verdiğin her kiloyu ve gramı o günlüğe yaz. Kat ettiğin yolu gördüğün zaman motivasyonun bir hayli artacaktır.
- Su tüketimini artır: Günde en az 2 litre su iç ve gazlı ve/veya uyarıcı madde içeren içeceklerden uzak dur.
- Süt ürünlerinde az yağlı olan ürünleri tercih et: Örneğin tam yağlı süt yerine yarım yağlı veya yağsız süt iç.
- Dışarıda yemek yerine evde kendi yemeğini hazırla: Örneğin çalışıyorsan, iş yerinde öğle yemeği için dışardan bir sandviç yemek yerine evden çıkmadan kendine yağsız bir sandviç hazırla. Dışarıdan alınan yiyecekler genellikle yüksek miktarda yağ içerir.
- Şekeri azalt: Çay ve kahveyi şekersiz tüketmeye çalış.
- Porsiyonlarını küçült: Yemek yerken küçük tabaklar kullanmaya çalış. Büyük tabak kullanmak yemeğin gözüne az görünmesine neden olarak daha çok yemek istemene yol açacaktır.
- Akşam yemeği menüsünü sadeleştir: Akşam öğünlerinde yardımcı yemekler tüketmemeye çalış.
- Zararlı abur cuburlardan kaçın: Öğün aralarında yediğin cips, bisküvi gibi sağlıksız atıştırmalıkları hayatından çıkar.
- Alkol alımını mümkün olduğunca azalt.
- Günlük fiziksel aktiviteni artır: Bunun için spor salonlarında saatlerce ter dökmek zorunda değilsin; örneğin günlük yapacağın 20 dakikalık tempolu bir yürüyüş senin için çok faydalı olacaktır. Normalden daha fazla hareket ettiğinde kalori ve yağ yakacağın için, kilo vermen kolaylaşır. Bu nedenle, dengeli beslenmenin yanında egzersizin de sağlıklı zayıflama üzerinde etkili olduğunu unutma.
Sağlıklı bir şekilde kilo verirken, sabırlı ve azimli olman gerekir. Bir, belki de iki hafta boyunca kendinde hiçbir değişiklik fark etmeyebilirsin; fakat önünde sonunda çabalarının sonuç verdiğini göreceksin. Kilo vermenin birçok yolu vardır, önemli olan kendin için doğru olan yolu seçebilmektir. Bu nedenle sana en uygun diyetin bir uzman, yani diyetisyen tarafından oluşturulması gerektiğini de unutmamalısın.
Sibel Küçükoğlu sevgili diyetiiiisyenim ben14 yaşındave 78 kioyunm acaba eminmisiniz ben hala kilo veremiyorum utandığım için okula bile gidemiyorum arkadaşlarım dalga geçiyoor ve çok üzülüyorum nasıl güvenlim babam yapma diyo ne yapayım
09.05.2014