Vegan Beslenme Nedir?
Veganlık ya da diğer bir deyişle “Veganizm”, beslenme dâhilinde hiçbir hayvansal ürünü (et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi) tüketmemeyi ilke edinen bir yaşam felsefesidir.
vegan-beslenme-nedir/" >Vegan Beslenme Nedir?
Veganlık ya da diğer bir deyişle “Veganizm”, beslenme dâhilinde hiçbir hayvansal ürünü (et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi) tüketmemeyi ilke edinen bir yaşam felsefesidir.
Veganizm hakkında akıllarda oluşan en büyük soru işareti, yeterli protein alımıyla ilgilidir. Evet, vegan beslenmede yeterli miktarda protein almak mümkündür. Vegan bireylerin protein ve enerji ihtiyaçlarını karşılayabildiği, yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Her bireyin yapması gerektiği gibi, kişi beslenmesindeki çeşitliliğe ve renkli beslenmeye özen gösterdiğinde, vitamin ve mineral ihtiyacında bir eksiklik ortaya çıkmaz.
Protein: Protein ihtiyacını baklagiller, tahıllar ve tohumlar yeterli miktarda karşılayabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, kaliteli protein tercihleri yapmak olacaktır. Kinoa, mercimek, soya, edamame, tofu, fındık, fıstık ezmesi, bakla, kalori/nohut-etli">nohut, fındık sütü, bulgur, kaju gibi besinler kaliteli bitkisel proteinlere örnek olarak verilebilir.
Karbonhidrat: Vegan bireyler, özellikle yeterli miktarda kompleks karbonhidrat tüketirlerse, lif bakımından da zengin beslenmiş olurlar. Baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler vücudun karbonhidrat ihtiyacını karşılar.
Yağlar: Sağlıklı bir beslenme programında, günlük beslenmenin yaklaşık %30’u yağlardan oluşmalıdır. Vegan beslenmede hayvansal gıdanın aşırı tüketimi gibi bir durum söz konusu olamayacağından, doymuş yağın aşırı tüketimi de gerçekleşmemiş olur. Bu da vegan bireylerde kandaki kötü huylu LDL kolesterolünün düşük olmasını ve dolayısıyla kalp-damar hastalıklarının oluşma riskinin azalmasını sağlar.
Vitaminler: Günlük beslenmelerinde çeşitliliğe ve dengeye özen gösteren vegan bireylerde vitamin eksikliği görülmez. Yalnız, B12 vitamini eksikliği özellikle çocuk veganlarda dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu eksiklik, B12 vitamini ile güçlendirilmiş gıdalarla veya takviye yoluyla karşılanabilir.
Mineraller: Vegan beslenme tarzı, vücudumuzun ihtiyacı olan bütün mineralleri karşılar. Diğer yandan, kalsiyum eksikliği ihtimaline karşı kalsiyum içeriği zengin olan besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Veganlarda aynı zamanda sodyumklorür (tuz) tüketim miktarının az olması, yüksek tansiyona karşı korunmayı da sağlar.
Ayrıca; bazı besin gruplarını birlikte tüketmek, protein kalitesini arttırır.
Örneğin;
- Tofulu Bulgur
- Kinoalı – narlı salata yanında wasa
- Zeytinyağlı fasulye yanında bulgur pilavı
- Mercimek yemeği yanında tam buğday ekmeği
İlk yorumu sen yap