Düşük Karbonhidratlı ve Yüksek Proteinli Diyetlerin Zararları
Düşük karbonhidrat içeren diyetler uzun vadede sağlık üzerine olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Sağlıklı beslenme tarzını yaşam biçimi olarak benimsediğinizde ideal ağırlığınıza ulaşmak oldukça kolay ve sağlıklı.
Obezite dünyada büyük bir sağlık sorunu olarak her geçen gün artmakta buna paralel olarak beslenme de her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. İnsanlar yanlış beslenme alışkanlıkları sonucunda kilo almakta ve bu durumdan rahatsız olmaya başladıklarında aylarca, yıllarca biriktirdikleri bu kiloları verebilmek için mucize arayışı içine girmektedir. İnsanların bu duygularını kullanarak rant elde etmek isteyenler ise yeni diyetler, zayıflama ürünleri ile piyasaya girmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir.
Bu yazıda moda diyetlerin en ünlüsü düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli diyetleri ele alacağız.
Bu diyetlerin karbonhidrat oranı oldukça düşük (günlük 30 gram), protein ve yağ oranı ise oldukça yüksek. Uzun dönem kullanımlarında diyet posası başta olmak üzere, tiamin, folat, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, A vitamini, E vitamini ve B6 vitamini yetersizliklerine yol açabileceğini bildirilmektedir. Bunun yanı sıra diyetin doymuş yağ, kolesterol ve hayvansal kaynaklı protein içeriğinin artmasına bağlı olarak sağlık için olumsuzluklar oluşturabileceği bildirilmektedir.
Yapılan bir çalışmada, düşük karbonhidrat içeren diyetlerle düşük yağ içeren diyetler karşılaştırıldığında kısa dönemli (≤6 ay) vücut ağırlık kayıplarının sağlanmasında düşük karbonhidratlı diyetlerin daha etkin sonuçları olduğu bildirilmektedir. Ancak, 6 aydan daha uzun süren uygulamalarda kilo verme açısından dengeli bir diyete göre bir fark görülmemiştir. Buna rağmen düşük karbonhidrat içeren diyetlerin sağlık üzerine olumsuz etkilerinin olabileceği belirtilmektedir. Bu konuda henüz uzun süreli bir araştırma yoktur. Ancak düşük karbonhidrat diyetleri epilepsi hastalarında tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre 2 yıldan uzun süren düşük karbonhidrat diyetlerinin kan lipit düzeyleri üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğu buna bağlı kalp krizlerinin de arttığı belirtilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü günlük 130 gramın altında karbonhidrat tüketilmesini önermiyor. Çünkü beyin ve sinir dokusunun karbonhidrata ihtiyacı vardır. Düşük karbonhidrat diyetini uzun süre uygulayan kişilerde yapılan bir araştırmada hafızanın zayıfladığı sonucuna varılmıştır.
Yorum 1: Uzun vadede bakıldığında yüksek protein diyetlerinin sağlıklı bir diyetten kilo verme açısından bir farkı görülmemiş bu durumda sağlığımızı tehlikeye atmanın bir anlamı yoktur.
Yorum 2: Yüksek protein diyetlerinin yaşam tarzı olarak benimsenmesi oldukça zordur ancak sağlıklı beslenmenin asıl amacı sağlıklı beslenme tarzını yaşam biçimi olarak benimseyebilmektir. Bu açıdan yüksek protein diyetlerinde tekrar karbonhidrat tüketmeye başladığınızda kilo alabilirsiniz.
İlk yorumu sen yap