Ödem Nasıl Atılır?
Vücut ağırlığının ortalama %60’ı sudan oluşur. Bu suyun %33’ü hücre içi %27’si ise hücre dışı alanda yer alır. Ödem; hücreler arası aralıklarda veya vücut boşluklarında anormal oranda sıvı birikimi anlamına gelir.
Ödem Nedir?
Vücut ağırlığının ortalama %60’ı sudan oluşur. Bu suyun %33’ü hücre içi %27’si ise hücre dışı alanda yer alır. Ödem; hücreler arası aralıklarda veya vücut boşluklarında anormal oranda sıvı birikimi anlamına gelir.
Aşırı sıcaklara karşı vücudun en önemli savunması, terleme ile sıvı kaybıdır. Fazla ısı damarları genişletir ve dolaşımı etkiler. Sıcak havalarla artan sıvı gereksiniminin yerine konmaması vücudunda oluşan şişliklerin nedeni olabilir.
Ödeme Sebep Olan Hastalıklar
Bunun yanı sıra pek çok hastalık da ödeme sebep olabilir. Bunlardan bazıları;
- Hormonal bozukluklar
- Böbrek hastalıkları
- Kalp hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Damar tıkanıklıkları
- Alerjik faktörler
- Ve nedeni belli olmayan yani idiyopatik nedenlerdir.
Genelde el, ayak ve yüzdeki şişlik ödemin sebebidir. Parmağını, vücudunun ödem olan bir noktasına bastırdığında oluşan çukurun geçme süresi ödemin şiddeti ve oluşuyla ilişkilidir.Uzun süre geçmeyen şişlik durumunda ise yukarıda da bahsedilen sebeplerden dolayı mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Yanlış beslenme ve hareketsiz bir yaşam da ödemin sebebi olabilir. Metabolik hastalıkların dışında vücudundaki ödemleri atabilmen için hayatında küçük değişiklikler yapmak bu durumun üstesinden gelmene yardımcı olacaktır.
- Tuz tüketiminin yüksek olması vücudunda oluşan ödemin sebebi olabilir. Fazladan alınan 1 gram tuz vücutta 200 ml su tutar.
- Su tüketiminin az olması vücudundaki suyun atılımını yavaşlatır. Bir günde tüketilmesi gereken su miktarı en az 2 litredir.
- Hareketsiz bir yaşam metabolizmanın yavaşlamasına ve suyun atılamamasına sebep olur.
- Yüksek miktarda basit karbonhidrat içeren bir diyet planı ödeme sebep olabilir.
- İdeal vücut ağırlığının dışındaki kilolarda vücut olması gerekenden daha yüksek miktarda su tutar, ideal ağırlıkta olmamak da ödemin bir başka nedeni olabilir.
Beslenme Dışındaki Faktörler
- Psikolojik faktörler
- Uyku düzenindeki bozukluk
- Hamilelik ve regl dönemi de vücuttaki ödemin sebebi olabilir.
Ödem Atılması İçin Ne yemeliyim? Ne yapmalıyım?
- Meyve tercihlerini armut, kivi, ananas, kayısı gibi posa içeriği sayesinde ödem söktüren meyvelerden yana kullanmalısın
- Vücudunda fazladan su tutulmasına neden olacak asitli, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmalısın
- Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirmelisin (yeterli miktarda su içip içmediğini idrarının renginden takip edebilirsin, açık renk olması yeterince su içtiğin anlamına gelir)
- Yemek masasındaki tuzluğu kaldırmalı ve yemeklerine sonradan tuz eklememelisin
- Düzenli egzersiz yapmalı ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemelisin
- Tuz içeriği yüksek olan hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalısın
- Öğünlerinde, ıspanak, maydanoz, roka gibi ödem söktürücü nitelikteki koyu yeşil yapraklı sebze ve otlara yer vermelisin
- Vücudunda ödem hissettiğin zamanlarda, kan dolaşımını hızlandıracak bir masajla vücudundaki ödemin atılmasına yardımcı olabilirsin.
İlk yorumu sen yap