7'den 77'ye Obezite
Çocukluktan itibaren hayatımızı tehdit eden bu hastalıkla ilgili bilmek istedikleriniz için bu yazıyı sonuna kadar okuyun, size örnek diyet değil ama belki de sizi silkeleyecek ve kendinize getirecek önemli bilgiler vermeye çalıştım. 7 den 77 ye herkesi ilgilendiren bu sorunun çözümü için bir ışık yaktım, faydalı olabilmek dileğiyle iyi okumalar..
7 DEN 77 YE OBEZİTE
Son dönemlerin en büyük sağlık sorunu obezite başta Amerika olmak üzere tüm dünyada hızla artan bir sağlık sorunudur. Ülkemizde de obezite giderek yaygınlaşmakta ve yanlış bazı inanış ve uygulamalar sonucu çözümü zor bir hal almaktadır. Dünya nüfusunun %50’ si normal kilonun üzerindedir. Türkiye’de ise bu oran erkeklerde %14, kadınlarda %52, çocuklarda %25’ dir. Ve bu oranlar hızla artış göstermektedir.
OBEZİTE: Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.
Beden ağırlığının artması ile karıştırılmamalıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmekte ve temeli bebeklik dönemlerine dayanabilmektedir.
NEDEN ŞİŞMANLIYORUZ?
Aşırı enerji alımı ve fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı azalmış enerji harcaması dünyadaki obezitenin artışından sorumlu tutulmaktadır.
Obezite ile başa çıkmanın birinci kuralı ortaya çıkmasına sebep olan etkenin bulunup ortadan kaldırılmasıdır. Aksi halde ça balar hiçbir sonuç vermediği gibi bir çok kronik hastalığa da yol açılmış olur. Obezitenin temel nedenlerini sıralayacak olursak;
- Uzun dönem enerji dengesizliği; alınan enerjinin harcanandan fazla oluşu
- Hareket azlığı
- Aşırı yemek yeme
- Hormonal ve genetik nedenler
- Psikolojik sorunlar
- Bazı ilaçlar
- Eğitim düzeyi
- Evlilik
- Mevsim
- Doğum sayısı
- Yaş
- Sigarayı bırakma
- Alkol
- Diğer ikincil nedenler
Fazla Kilolardan Kurtulma Yollları
Unutulmaması gereken en önemli şey kilo almanıza neden olan etmenin bulunması ve ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin stresliyken çok yiyor olabilirsiniz, o zaman stres kaynağını çözmek fazla yemenizin önüne geçecektir. Hormonal veya genetiğe bağlı obezite toplamın %10 u civarındadır asıl etmen çevresel nedenlerdir. Öncelikle bunu kabullenmelisiniz. Bazı gerçeklerden kaçmanız , ve arkasına sığınmanız elinize bir şey getirmez.
Yaşam Tarzı Değişikliğine Hazır olun! Her pazartesi başlanan diyet Salı günü sona eriyor. Bu nedenle artık yaşam tarzınızı değiştirin.
Besinleri İyi Tanıyın: Doğada 40 binden fazla besin var ve bu besinleri birbirine benzer yönleri göz önüne alarak 6 grupta toplayabiliriz. Bunlar, tahıllar ( ekmek, pilav, çorba, bisküvi, kalori/kestane">kestane, patates, kuru baklagiller vb), Et ve türevleri (kırmızı et, balık, tavuk, hindi, peynir, yumurta vb), Sebzeler (yeşil, kırmızı, mor, turuncu vb), Meyveler, Yağlar ( zeytin, ceviz, fındık, sıvı yağlar ) ve şekerlerdir.
Çeşitlilik ve Denge Yaratın: Nasıl her gün aynı kıyafeti giymiyorsak , her gün değişik besinleri tüketmeyi öğrenmeliyiz. Doğduğumuzda bize ilk sunulan besin anne sütü en mükemmel besin öyle değil mi? İçerisinde protein, karbonhidrat, yağ , vitaminler, mineraller, büyüme faktörleri, doğal antikorlar ve bir çok önemli bileşen var, O ZAMAN ÖĞÜN İÇİNDE ÇEŞİTLİLİK SAĞLAYARAK BAŞLAYIN. Bir öğünde bütün besin gruplarından az az da olsa bulundurabilirsiniz. Örneğin öğle yemeğinde yiyeceğiniz ”1 kase çorba, 1 tabak kıymalı taze fasulye ve cacık” hemen her gruptan besin almanızı sağlayacak örüntüdedir.
Ölçülü Olun: “Göz kararı” deyimi size neyi anımsatıyor? Evet farkına varmadan aldığımız yağların, şekerin açıklaması bu değil mi? Bu günden itibaren ölçü koymayı adet edinin. Bir tencere sebze yemeğine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Yemekte mesela 2 dilim ekmek yiyin (bölerek yediğiniz ekmeğin ölçüsünü bilemezsiniz).
Yediklerinizi Kaydedin: Yemek yedikten sonra ajandanıza hangi saatte, ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi yazın, her yediğinizi düzenli olarak kaydedin. Gün sonunda kendinizi değerlendirin. Bize gelen birçok kişi “çok yemiyorum ama neden kilo alıyorum” sorusunu sorarlar ve 3 gün yediklerini kayıt ettirdikten sonra cevabı nedense kendileri verirler. “AAA NE KADAR ÇOK YEMİŞİM” sözünün ardından farkına varma aşamasını geçmiş olurlar.
Fiziksel Aktivitenizi Arttırın: Hemen herkes bu başlığı okuyunca şu yorumu yapacaktır. “ama nasıl, vaktim yok ki, belim ağrıyor vs” Bunları bir tarafa bırakın ve günlük 30 dakika aktif olacağınız bir hobi edinin. Örneğin markete yürüyerek gidin, otobüsten erken inin, dans edin, bisiklete binin, yüzün, köpeğinizi gezdirin. Bu öneriler de arttırılabilir ama herkes kendi aktivitesini zevk aldığı şeylerden seçmeli, zorla güzellik olmaz değil mi?
Aç kalmayın: Eğer öğün atlıyorsanız, kahvaltı etmiyorsanız ve geçiştirmelerle öğününüzü unutuyorsanız bunu bugün bırakın, günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketin. Kaçamak dediğiniz şeyi neden bir meyveyle ara öğüne çevirmiyorsunuz?
Günde 2-3 lt su için: İnsan vücudunun %60-70 i sudur.
Süt ve yoğurt yemeyi ihmal etmeyin : Yapılan araştırmalar diyet ile yeterli kalsiyum alındığında yağ yakımının arttığını ve yağlanmanın engellendiğini ortaya koyuyor hem kemik ve eklem sağlığınız hem de kilo kontrolünüz için yağı alınmış süt ve ürünlerini diyetinizden eksik etmeyin.
Eğer BKI değeriniz 25in üzerindeyse geç kalmadan önlem alın ve bir diyetisyenden yardım alın. Gerekirse sizi bir endokrinoloğa yönlendirecek ve sağlığınız açısından tüm değerlendirmelerin uzmanların kontrolünde yapılmasını sağlayacaktır.
MUCİZE DİYET İLE 1 HAFTADA 7 KİLO, GARANTİLİ ZAYIFLAMA… ve benzeri sözlere kanmayın. Bu sözleri söyleyenler sizin sağlığınızı değil paranızın peşindeki şarlatanlardır.
İlk yorumu sen yap